Πρώτη φορά µέλλουσα µαµά: Tα πρώτα βήµατα & οι πρώτες απορίες

Blog ,

Είναι αυτή η µαγική στιγµή που µετά από κάποιες ευχάριστα βασανιστικές ηµέρες καθυστέρησης επιβεβαιώνεται ένα θετικό τεστ κυήσεως! Τα συναισθήµατα ανάµεικτα, η απέραντη χαρά να µετριάζεται από το άγχος της επόµενης µέρας και της αγωνίας να πάνε όλα καλά.

Από τον Δρ. Νικόλαο Κουτσοδήµα

Το πρώτο ραντεβού µε το γυναικολόγο κλείνεται σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, φροντίζοντας να έχουµε άνεση χρόνου µιας και είναι αυτό που πιθανόν να έχει τη µεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις επισκέψεις µας, εφόσον τελειώνοντας θα πρέπει να έχουν λυθεί αν όχι όλες, οι περισσότερες απορίες σε σχέση µε τα βήµατα που θα ακολουθήσουµε στο πρώτο τουλάχιστον τρίµηνο.

Εκτός από τα πολλά αξιόπιστα τεστ εγκυµοσύνης που κυκλοφορούν στην αγορά, η επιβεβαίωση της κύησης είναι απαραίτητο επίσης να γίνει µε αιµατολογική εξέταση στην οποία και ανιχνεύονται τα αυξηµένα επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης hCG και ανάλογα µε το ιστορικό µπορεί να συµπληρωθεί και εξέταση για τη λειτουργία του θυρεοειδή ή και άλλες ειδικότερες εξετάσεις. Με τα αποτελέσµατα της εξέτασης και σε συνδυασµό µε το πρώτο υπερηχογράφηµα, καθώς και την ηµεροµηνία της τελευταίας εµµήνου ρήσεως, υπολογίζουµε ακριβώς την εβδοµάδα του κυήµατος.
Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος αφού καταγράψει ένα λεπτοµερές ιστορικό υγείας της εγκύου και του πατέρα του εµβρύου (όποτε αυτό είναι εφικτό) την παραπέµπει στον προαπαιτούµενο προγεννητικό έλεγχο, µια σειρά αιµατολογικών εξετάσεων, εξέταση από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα µε το ατοµικό και κληρονοµικό ιστορικό, καθώς και τυχόν συνυπάρχουσες παθολογικές καταστάσεις και καθορίζει το χρόνο που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αυτά, καθώς και το χρόνο της επόµενης επίσκεψης της εγκύου από τον ίδιο.

Το θαύµα της ζωής µπορούµε να το ακούσουµε για πρώτη φορά µεταξύ της 5ης και 6ης εβδοµάδας κύησης, τότε που η καρδούλα του αναπτυσσόµενου εµβρύου αρχίζει να χτυπά.
Μεταξύ της 11ης και 14ης εβδοµάδας, θα πρέπει να προγραµµατιστεί η αυχενική διαφάνεια, η εξέταση που θα αποκλείσει στατιστικά την πιθανότητα του συνδρόµου Down, καθώς και διαφόρων άλλων συνδρόµων και ανάλογα να συστήσει συµπλήρωσή της µε άλλες εξετάσεις για τον ίδιο σκοπό.
Καλό είναι όµως, να εξατοµικεύεται η παρακολούθηση και οι οδηγίες ανάλογα µε την ηλικία της εγκύου, το ατοµικό και οικογενειακό ιστορικό υγείας, καθώς και µε τις καθηµερινές επαγγελµατικές ή µη υποχρεώσεις και δραστηριότητές της.

Από τις πρώτες κιόλας εβδοµάδες της σύλληψης, οι αλλαγές τόσο στο σώµα όσο και στην ψυχολογία είναι εµφανείς. Τα επίπεδα των ορµονών µεταβάλλονται µε τέτοιο τρόπο ώστε να προετοιµάσουν το ενδοµήτριο να δεχθεί και να φιλοξενήσει µε ασφάλεια το έµβρυο. Η προγεστερόνη για παράδειγµα και όχι µόνο, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο µέρα µε τη µέρα, µέχρι την 12η εβδοµάδα ώσπου ο πλακούντας πια αναπτύσσεται, είναι έτοιµος και κύριος υπεύθυνος για την στήριξη της κύησης όλο το υπόλοιπο διάστηµα µέχρι τον τοκετό.
Αποτέλεσµα αυτών των ορµονικών µεταβολών µπορεί να είναι οι πρωινές ναυτίες και εµετοί, οι ζαλάδες, το αίσθηµα κόπωσης και υπνηλίας, απότοµη αύξηση και τάση των µαστών, τα τσιµπηµατάκια καθώς και διάφοροι µυϊκοί πόνοι εφόσον η µήτρα αναπτύσσεται.

Ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος θα σας καθησυχάσει λύνοντας κάθε απορία για τα σηµάδια µιας πιθανής επιπλοκής, ποιοι πόνοι ή ποια συµπτώµατα είναι φυσιολογικά και ποια όχι. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει όµως, ότι συχνές και δικαιολογηµένες είναι και οι ψυχολογικές µεταβολές της εγκύου, ακριβώς λόγω των ορµονικών αυτών µεταβολών. Συνήθως γίνεται ευερέθιστη, η χαρά και ο ενθουσιασµός διαδέχονται εύκολα το φόβο και την αγωνία, πολλές φορές µε τάση για κλάµα.

Κατά τις πρώτες εβδοµάδες καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη σωµατική άσκηση, να µετριάζεται η συνηθισµένη καθηµερινή κόπωση και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές συνήθειες. Το κάπνισµα και η κατανάλωση αλκοόλ, θα πρέπει να αποφεύγονται καθ΄όλη την διάρκεια της κύησης. Το φυλλικό οξύ και συνδυασµοί πολυβιταµινών και κατά περίπτωση άλλα ειδικότερα φαρµακευτικά σκευάσµατα είναι οι πρώτες ουσίες που δίνονται σε συνδυασµό πάντα µε την σταθερή ισορροπηµένη διατροφή.

Ναι λοιπόν, είναι θετικό και είναι µαγικό! Κι αν όµως, κάτι δεν πάει καλά και µέσα στο πρώτο τρίµηνο –που ως είθισται συµβαίνουν οι περισσότερες αποβολές ή παλίνδροµες κυήσεις- ; Και τότε είναι Θετικό! Γιατί η µητέρα φύση προνοεί για κάτι που δεν ήταν έτοιµο να έρθει στη ζωή µε ένα δικό της πάντα µαγικό τρόπο και το άµεσο µέλλον σχεδόν πάντα δικαιώνει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του ζευγαριού και του γιατρού. Και αυτή είναι η µαγεία της ζωής…

Δρ. Νικόλαος Κουτσοδήµας
Γυναικολόγος – Χειρουργός – Μαιευτήρας/
Εµβρυοµητρική Ιατρική – King’ s College University Hospital, London/Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΡΕΑ

Αρριανού 1, Άλιµος, Τ: 210 9838434

creditLife Magazine

ευχαριστούμε το www.mamaponao.gr

Σχετικά Άρθρα